Aasia-delegaatiotSeeing Is Believing

Yksi Avaintuloksen strategisista linjauksista on se, että voimme isännöidä sekä Aasian maista Suomeen tulevien että Suomesta Aasian maihin lähtevien asiantuntijoiden vierailuja. Tällä hetkellä yritykset haluavat tasokkaita tapaamisia ja ovat itsekin valmiita avaamaan ovensa heistä kiinnostuneille vieraille. Yritykset tiedostavat, että elämme jakamistalouden ja digitalisoituneen liiketoiminnan aikaa.

Yksi Avaintuloksen tuotteistettu palvelumuoto on erilaisten Fact Finding -matkojen toteuttaminen ’Avaimet käteen’ -periaatteella. Avaintulos Oy voi operoida kaikki matkaan liittyvät osiot ja vaiheet alkaen minuutin tarkkuudella sovituista tapaamisohjelmista lentolippujen ja majoitusten organisointiin, paikalliskuljetusten järjestämiseen sekä asiakkaan haluamien tapaamiskohteiden ja liikekumppaniehdokkaiden etsimiseen. Palvelukonseptiin kuuluvat myös matkanjohtajapalvelut sekä matkaan liittyvien ruokailujen, viranomaistapaamisten ja kulttuurikohdevierailujen organisointi.

Jukka Lahtinen on tehnyt tähän mennessä 69 liiketoimintamatkaa 10 Tyynenmeren Aasian maahan vieden alueelle omissa delegaatioissaan yli 1 700 suomalaista liike-elämän, julkishallinnon, opetusalan ja järjestötoiminnan ammattilaista. Kohdemaita ovat olleet Etelä-Korea, Hongkong, Indonesia, Intia, Kiina, Malesia, Singapore, Taiwan, Thaimaa ja Vietnam. Susanna Lahtinen on tehnyt 20 Aasian matkaa toimien 12 delegaation matkanjohtajana Kiinassa ja Hongkongissa. Sonja Lahtinen on tehnyt 15 Aasian matkaa toimien 5 delegaation varamatkanjohtajana tai assistenttina.

Monet Aasiaan liittyvät asiat ovat sellaisia, että niitä koskeva päätöksenteko kuulopuheiden pohjalta on epäviisasta – viisasta on sen sijaan mennä paikan päälle katsomaan, mistä yhteistyöpartnereita voisi löytyä. Aasia yllättää jokaisen, ja jokaisella käynnillä kokenutkin Aasian kävijä joutuu toteamaan moneen kertaan, että ’asiat ovat muuttuneet täällä huomattavasti sitten viime käyntini.’

Suurin ja myös tuloksellisin suomalainen delegaatio, jonka Avaintulos on järjestänyt, oli Dannyn konserttikiertue Kiinaan, Guangzhouhun ja Beijingiin, vuonna 1997. Ryhmään kuului 20 taiteilijaa sekä 50 yritysten ja korkeakoulujen edustajaa. Matkan yhtenä tavoitteena oli esitellä suomalaista kulttuuria kiinalaisille, mutta monet delegaation jäsenet edistivät samalla omien organisaatioittensa yhteistyötä kiinalaisten kanssa monissa konserttikiertueen yhteyteen järjestetyissä seminaareissa ja liiketapaamisissa. Matkalle osallistuneiden 16 suomalaisen yliopiston ja ammattikorkeakoulun edustajat solmivat 21 kiinalaisen yliopiston ja Kiinan Opetusministeriön kanssa järjestetyissä tapaamisissa yli 20 opiskelija- ja opettajanvaihtosopimusta.

Kiertueen aikana Jukka Lahtinen sai varmistetuksi pitkään valmistelemansa Tampereen ja Guangzhoun kaupunkien välisen tärkeän Friendly City -sopimuksen, mikä nousi joulukuussa 2008 arvostetuksi Sister City -sopimukseksi: ’Sister City -sopimus avasi Tampereen kaupungille, alueen yrityksille, oppilaitoksille ja yksityishenkilöille Guangzhoun 14 miljoonan asukkaan kaupungissa ovia, joita yksin toimivan on erittäin vaikeaa saada auki omin päin. Guangzhoun kaupunki on solminut Sister City -sopimuksen vain 30 kaupungin kanssa; näihin kuuluvat muun muassa Los Angeles, Vancouver, Frankfurt, Lyon, Birmingham, Linköping, Fukuoka ja Sydney.’

Vuosina 2004-05 Avaintulos toteutti yhdessä Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa Eteläpohjalaisen osaamisen tuotteistamisprojektin, johon osallistui 62 eteläpohjalaista yritystä: ’Oppilaitoksessa projektista vastasi koulutuspäällikkö Ari Virkamäki, jonka kanssa suunnittelimme projektiin myös suomalaisen tangon viemisen Kiinaan. Hongkongissa, Guangzhoussa ja Shanghaissa järjestetyt Finnish Tango Eveningit saivat valtaisan suosion, mihin vaikutti paljon solistin, tangoprinsessa Jaana Pölläsen kiinalaisia puhutteleva, taitava esiintyminen. Tango-delegaation aikana toteutettiin myös useita onnistuneita yhteisseminaareja sekä kaupunkien ja oppilaitosten välisiä neuvottelutapaamisia.’ Aasialaiset ovat hyvin kiinnostuneita Pohjoismaiden kulttuureista.

Avaintulos on organisoinut yhteensä 32 aasialaisen asiantuntijadelegaation Suomen vierailua. Eniten delegaatioita on tullut Kiinasta, Malesiasta, Etelä-Koreasta ja Thaimaasta. Näiden vierailujen tärkeintä antia ovat olleet monet tapaamisten seurauksena solmitut yhteiskunnallisesti, poliittisesti ja taloudellisesti merkittävät yhteistyösopimukset sekä maiden korkeakoulujen välillä solmitut yhteistyösopimukset.