#GongXiFaCai on ollut maailmanlaajuisesti yksi tämän viikon suosituimmista häshtägeistä Twitterissä. Vaikka mikroblogipalvelu on kielletty Manner-Kiinassa, ihmiset ovat eri puolilla maailmaa toivottaneet toisilleen hyvää vuohen vuotta ja iloinneet vuohen mukanaan tuomasta rauhasta ja harmoniasta. Uusi vuosi on jo vuosisatojen ajan ollut kiinalaisen vuoden tärkein juhla, mutta pikkuhiljaa se on muodostunut tärkeäksi myös muille kuin kiinalaisen kalenterin mukaan eläville. Kiinassa liiketoimintaa harjoittavien yritysten lisäksi kaikkien kiinalaisten kanssa toimivien on hyvä ymmärtää juhlan merkitys, osallistua sen viettoon ja olla tietoinen siitä, mitä uusi vuosi ja vuohi sen tunnuseläimenä tuo mukanaan.

Kiinalaisen uuden vuoden merkitys ja ajankohta ovat vaihdelleet Kiinan eri dynastioiden mukaan. Tänä päivänä uutta vuotta juhlitaan Xia dynastialta periytyneen kuukalenterin ensimmäisenä päivänä. Gregoriaanisessa kalenterissa kuukalenterin ensimmäinen päivä ajoittuu tammikuun viimeisen viikon ja helmikuun viimeisen viikon välille. Tänä vuonna varsinainen juhlapäivä oli eilen, 19.2.2015, mutta juhlallisuudet kestävät kaiken kaikkiaan kahden viikon ajan. Juhlan aikana kodit siivotaan huolellisesti, vanha vuosi ikään kuin lakaistaan pois ja tehdään tilaa uudelle. Kaupungeissa asuvat kiinalaiset matkustavat koteihinsa, ehkä ainoan kerran vuoden aikana, ja monet eivät enää palaakaan enää samaan kaupunkiin – tai työpaikkaan – josta lähtivät. Juhlaa vietetään perheen ja sukulaisten kesken, syöden, juoden ja tanssien, ja punaiset rahakuoret vaihtavat omistajaa. Keskeistä on hyvän onnen ja runsaan sadon toivottaminen uudelle, alkavalle vuodelle.

Kiinalaisessa astrologiassa horoskooppimerkkejä on 12. Nämä ovat järjestyksessään: rotta, härkä, tiikeri, jänis, lohikäärme, käärme, hevonen, vuohi/lammas, apina, kukko, koira ja sika. Toisin kuin länsimaisessa babylonialaisessa järjestelmässä, jossa kahtatoista tähtikuviota vastaavat horoskooppimerkit vaihtuvat kuukausittain, kiinalaisessa kalenterissa kaksitoista eläinhahmoa hallitsevat maailman tapahtumia ja ihmisten mieliä vuoden kerrallaan. Vuonna 2014 alkanut hevosen vuosi päättyi siis eilen ja tänään alkoi uusi, vuohen symboloima vuosi.

Vuohen vuosi merkitsee ihmisille rauhaa, harmoniaa ja tasapainoa. Vuohen vuonna syntyneet rakastavat järjestystä ja sääntöjä, mutta ovat kuitenkin luovia ja nauttivat taiteista. Heitä pidetään viisaina, hyväsydämisinä ja oikeudenmukaisina ihmisinä. Vuohen vuotta pidetään yleisesti ottaen hyvin onnekkaana ja rakkaudelle otollisena aikana. Liiketoimia leimaa oikeudenmukaisuus ja tasaisuus, mutta taloudellista riskinottoa tulisi välttää. Politiikkaan vuohen odotetaan tuovan rauhaa ja yhteisymmärrystä, sillä hevosen vuotta hallinnut tuli-elementti väistyy nyt maa-elementin tieltä. Kiinalaiset uskovat aidosti maailmanpolitiikan viime vuonna lisääntyneiden jännitteiden lieventyvän rauhanomaisen vuohen ansiosta.

Suomessa kiinalaista uutta vuotta, eli kevään juhlaa, on vietetty eri ajankohtina eri kaupungeissa. Helsingissä juhlallisuudet huipentuivat keskiviikkona 18.2 Lasipalatsin aukiolle, jonne oli kuulemani mukaan kerääntynyt niin paljon kiinalaisesta kulttuuritapahtumasta kiinnostuneita ihmisiä, että pitkien jonojen ja väenpaljouden ansiosta monelle dim sumit ja kevätkääryleet jäivät vain haaveeksi. Omasta onnenkeksistäni sain seuraavan ennustuksen: ”You get a great chance this week”. Jään odottelemaan mitä se mahtaa kohdallani tarkoittaa.

Toivotan sinulle oikein onnellista ja menestyksekästä vuohen vuotta!

Sonja Lahtinen
Projektipäällikkö
Avaintulos Oy