Blogimme ensimmäisessä vieraskynäkirjoituksessa Kaakkois-Aasian asiantuntija Rami J.R. Viitaniemi tarkastelee Vietnamin taloutta ja markkinoita paikanpäältä käsin ja pohtii miksei hän törmää useammin suomalaisiin liike-elämän edustajiin kotikaupunkinsa Ho Chi Minh Cityn kaduilla. Blogimme vieraskynään tarttuvat Avaintuloksen kouluttajaverkoston asiantuntijat ja kumppaniverkostoomme kuuluvat Aasian osaajat.

Moniko teistä on nähnyt elokuvan “Good morning, Vietnam” vuodelta 1987, jossa Robin Williams näyttelee tottelematonta ja seikkailunhaluista radiojuontajaa Vietnamin sodan aikaisella US Armed Services Radioasemalla? Aika moni, ja varmasti muitakin samasta aiheesta kertovia elokuvia, jotka ovat maalanneet mieliimme kauhukuvia vuosien 1963-1975 tapahtumista Vietnamissa. Olkoonkin viihteellisiä elokuvia, kertovat ne tämän maan historiasta, jokainen omalla tavallaan. Siis menneestä. Vaikka historia on tunnettava, jotta osaa ymmärtää nykyisyyttä, ei sen saa antaa määrätä tulevaa. Suurin virheemme on antaa vanhentuneiden ja jopa väärien mielikuvien vaikuttaa päätöksentekoomme nyt – ja tulevaisuudessa.

Tämän päivän Vietnam on nopeasti kehittyvä maa, 6 % talouskasvullaan, jonne virtaa merkittäviä ulkomaisia sijoituksia ja kansainvälisten yhteisöjen pääomaa. Muuan muassa Samsung on valinnut juuri Vietnamin kohteekseen suurimmille investoinneilleen, joista uusin investointi kipuaa US$ 17 miljardiin (EUR 14,5 mrd). Energia- ja infrastruktuuriprojekteissa kokoluokka on suurempi kuin mihin meillä Suomessa ollaan totuttu. Exxon Mobile on suunnittelemassa sähkövoimakombinaattia Vietnamiin, jonka budjetti on noin US$ 20 miljardia (EUR 17 mrd). Maailmanpankki onkin ennustanut Vietnamin olevan yksi vahvimmista talouksista Aasiassa, Kiinan, Intian ja Indonesian kanssa, ja yksi kahdestakymmenestä suurimmasta taloudesta koko maailmassa. Vietnam on myös ASEANin (Association of Southeast Asian Nations) jäsen, joka on valtava ja nopeasti yhtenäistyvä markkina-alue yli 600 miljoonan väestöllä ja EUR 1690 miljardin BKT:lla.

Juuri nyt ja tulevaisuudessa Vietnamissa on mahdollisuuksia pienille- ja keskisuurille osaaville yrityksille, jotka tulevat maahan oikealla asenteella. Osaamista tarvitaan niin suunnittelun, projektoinnin ja valvonnan osalta miltei joka tekniikanalalla, ja mahdollisuuksia on niin konepajoilla kuin korkean teknologian yrityksilläkin. Moni ulkomainen yritys on saanut tuotantonsa käyntiin Vietnamissa helpommalla ja halvemmalla kuin monessa muussa maassa. Tätä on tukemassa myönteinen liiketoimintaympäristö sekä edullinen hinta- ja palkkataso. Onko suomalaisilla yrityksillä siis oikeasti varaa jättää Vietnam – ja jopa koko Aasia – huomioimatta? Kiinnostuksessa mitattuna näköjään on.

Se on harmi, sillä liiketoimintariskit Vietnamissa realistisella strategialla ja järkevällä toteutuksella eivät ole sen suurempia kuin missään muuallakaan maailmassa, mutta palkkio yrittämisestä voi olla huomattavasti suurempi. Tosin sama pätee koko Aasiaan, jos vain kumppanivalinnat, maatietous, kotiläksyt ja muut tärkeät asiat on laitettu kuntoon. Etäisyyshän on nykyään rajoite vain korvien välissä, ei muuta.

Lisäksi Vietnam on todella kaunis maa. Upeita rantaviivoja, puhdasta maaseutua, modernia kaupunkisuunnittelua, jonka kontrastina mielenkiintoista traditionaalista arkkitehtuuria. Ja ruoka, josta on todettava vain Vietnamin olevan kulinaristin paratiisi. Jos kahvi sattuu olemaan yksi intohimoistasi, Vietnam on oikea paikka kyseiselle nautinnolle. Henkilökohtaisesti uskon Vietnamin kehittyvän yhdeksi parhaimmista maista toteuttaa niin liiketoimintaa kuin itseään. Toisaalta, näin koin jo vuonna 1997, kun tänne ensimmäisen kerran tulin. Kaikkeen kehitykseen ja sen valtavaan vauhtiin suhtaudun kuitenkin kaksijakoisesti. Pilvenpiirtäjät, bulevardit ja suuret ostoskeskukset ovat toki kehityksen ja vaurauden merkkejä mutta itse pidän Vietnamissa myös perinteisistä asioista ja arvoista.

Tulkaapa itse katsomaan ja toteamaan. Kyllä täälläkin aina kahvit tarjotaan.

Rami J.R. Viitaniemi
Senior Advisor
Gateway Norway AS, Southeast Asia / Vietnam

rami(at)gatewaynorway.no / http://gatewaynorway.no
Linkedin: http://fi.linkedin.com/pub/rami-j-r-viitaniemi/12/810/2a7