’Asian Miracle’ on kiistatta haaste meille suomalaisille. Tyynenmeren Aasia on noussut Kiinan ja Intian johdolla maailmantalouden voimanpesäksi. Me suomalaiset voimme hyötyä siitä olemalla aktiivisia tai antaa muiden korjata hyödyn katsomalla sivusta. Valinta on meidän.

Ja valinta oli eilen 20 innostuneen suomalaisen osaajan, jotka saapuivat yhdessä Uudenmaan ELY-keskuksen kanssa toteutettavan rekrytoivan aasialaisen liiketoimintaosaamisen koulutusohjelmamme ’Gateway to Asian Business FEC 7’ ensimmäiseen infotilaisuuteen. Ohjelmamme on tarkoitettu ensisijaisesti kaupallisen, teknillisen tai juridisen korkeakoulututkinnon suorittaneille osaajille, jotka työkokemuksensa tai muun osaamisensa perusteella sopivat kansainvälisiin tehtäviin. Paikalla oli 20 ensimmäistä kovatasoista hakijaa, ja tulevissa viidessä infossa näemme toivottavasti saman verran Aasia-asioista innostuneita suomalaisia osaajia. He ovat nähneet Aasian liiketoimintaosaamisen mahdollisuutena omalla urallaan, ja tarttuneet siihen.

Seuraavaksi valinta on suomalaisten yritysten. Ohjelma tarjoaa niin pk-yrityksille kuin suuryrityksillekin kustannustehokkaan, matalan kynnyksen tavan rekrytoida kv-tiimiinsä Aasian kaupan huippuosaamista. Ohjelmassa yritys valitsee hakijoiden joukosta parhaiten organisaationsa tarpeisiin soveltuvan projektityöntekijän, jonka kanssa solmitaan yhteistyösopimus 150 päivän ajaksi. FEC-ohjelmien keskeinen päätavoite on, että ohjelman lähiopetusjakso, ulkomaan opetusjakso, osallistujan tutorointi ja projektityöjakso koulivat projektityöntekijästä ammattilaisen, jonka yritys voi rekrytoida ohjelman päätyttyä Aasia-operaatioittensa käynnistämiseen tai kehittämiseen.

Valinta on ollut Avaintuloksen jo vuodesta 1993. Silloin Avaintulos Oy järjesti ensimmäisen työvoimapoliittisen Aasia-ohjelmansa yhteistyössä silloisen Hämeen työvoimapiirin kanssa, työvoimapiirin ennakkoluulottoman päällikön Matti Honkosen johdolla. Sen jälkeen olemme toteuttaneet 36 työvoimapoliittista Aasia-ohjelmaa ympäri Suomea ja kouluttaneet näissä ohjelmissa 630 osallistujaa. Ohjelmiemme avulla yli 500 työtöntä on voinut vaihtaa työttömyytensä työpaikaksi. Lisäksi olemme valmentaneet useita suomalaisia yrityksiä, ja vieneet business-delegaatioissamme yli 1600 suomalaista Aasiaan, nämä osaajat ovat lähteneet ennakkoluulottomasti selvittämään – ja usein onnistuneet myös löytämään – kasvun ja kehityksen Aasian markkinoilta.

Valinta on ollut myös useiden muiden ennakkoluulottomien yritysten. Kun Deng Xiaoping avasi Kiinan muulle maailmalle Maon valtakauden ja kulttuurivallankumouksen jälkeen vuonna 1978, ja käynnisti yhteistyön lännen kanssa, Kiinaan oli tehty 600 yrityssopimusta ulkomaisten yritysten kanssa. Vuonna 1991 näitä yrityssopimuksia oli 21 000 kappaletta. Viime vuoden loppuun mennessä Kiinassa oli jo yli 680 000 ulkomaista yrityssopimusta, ja uusia sopimuksia tehdään kaiken aikaa. Kiina ei ollutkaan kuplatalous, vaikka Dengin valtakauden alussa moni asiantuntija arveli näin. Nyt se on maailman suurin viejä ja toiseksi suurin tuoja ja sen valuuttavaranto on maailman suurin, 25 kertaa suurempi kuin USAn.

Ja valinta on nyt sinun. Olet löytänyt tiesi blogiimme ja sen ensimmäisen kirjoituksen pariin. Tässä blogissa tarkoituksenamme on herättää suomalaisten vielä osittain uinuva kiinnostus Kiinan – ja koko Tyynenmeren Aasian – markkinoita kohtaan. Tarkoituksenamme on kirjoittaa Aasian asioista asiantuntevasti, ajankohtaisesti ja kiinnostavasti. Kirjoitamme itse, mutta laajennamme näkökulmien kirjoa myös säännöllisillä vieraskynä-kirjoituksilla. Haluamme palvella Sinua, joka olet yrityksesi, yhteisösi tai oman ammatillisen kehittymisesi vuoksi valinnut Aasian.

Ja jos nyt ajattelet, että valinta ei ehkä kuitenkaan ole sinun, mietithän asiaa uudestaan.

Toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi matkalle Aasian ajankohtaisiin ilmiöihin, trendeihin, toimintatapoihin ja ennen kaikkea Aasian suomalaisille yrityksille ja ammattilaisille tarjoamiin mahdollisuuksiin. Asian Miracle on haaste meille suomalaisille, mutta onneksi olemme yhä enenevässä määrin halunneet tarttua siihen.

Sonja Lahtinen
KTM, Projektipäällikkö
Avaintulos Oy